Veel mensen zullen al gehoord hebben over de warmtepomp als vervanger van de traditionele verwarmingsketel. Maar wat is er dan zo speciaal aan? En is het echt zo zuinig als men zegt?
Wat is een warmtepomp?
Een warmtepomp kan je eigenlijk best beschrijven als een koelkast met omgekeerde werking. Daar waar een koelkast warme lucht zal omzetten naar koude lucht, doet een warmtepomp het omgekeerde. Zonne-energie warmt onze hele omgeving op: de lucht, de aarde en het water. Het is daar uit dat de warmtepomp warmte onttrekt. Die warmte wordt vervolgens op een hogere temperatuur gebracht door compressie (drukverhoging) en zo in de woning overgedragen om de centrale verwarming aan te sturen.
Het energieverbruik daarbij is laag omdat er enkel elektrische stroom nodig is om de compressor aan te drijven. De rest komt van de aanwezige warmte uit de natuur. Men behaalt natuurlijk het hoogste rendement in een goed geïsoleerde woning. De aanduiding van het rendement gebeurt met de COP-waarde (Coefficient of Performance) of de verhouding tussen de hoeveelheid afgegeven warmte tegenover de hoeveelheid verbruikte energie. De verwarming heeft het beste effect met verwarmingssystemen op lage temperatuur zoals vloerverwarming.
Een warmtepomp heeft een bijzonder laag energieverbruik. Men haalt tot 40% minder verbruik in vergelijking met een klassieke aardgas- of stookolieverwarming. Er is enkel een minimum van elektrische stroom nodig, maar geen aardgas of stookolie. Dat neemt met zich mee dat er geen extra vervuiling optreedt van afvoergassen en dergelijke. En daarnaast zijn de onderhoudskosten minder dan een traditionele cv-ketel. Ten slotte bestaan er ook systemen om sanitair warm water op te wekken en om een zwembad te verwarmen.
Welke verschillen zijn er in warmtepompen?
De energie wordt uit verschillende bronnen onttrokken. Warmtepompen bestaan er dus in verschillende vormen. Een korte opsomming:
- Grond-grond warmtepompen of directe expansiepompen: onttrekken uit de grond
- Grond-water warmtepompen of geothermische warmtepompen: onttrekken uit de grond
- Water-water warmtepompen of hydrothermische warmtepompen: onttrekken uit het grondwater
- Lucht-water warmtepompen of aerothermische warmtepompen: onttrekken uit de lucht
Conclusie
Wie graag een zuinige, onderhoudsvriendelijke en milieuvriendelijke manier van verwarmen wil installeren in een degelijk geïsoleerde woning, zal zien dat een warmtepomp op termijn heel voordelig uitkomt. Prijzen liggen gemiddeld niet veel hoger dan installatie van een traditioneel systeem en daarnaast geven sommige gemeenten premies.