Groenste energieleverancier Energiecontract met groene energie vergelijken
Zoek jij de groenste energieleverancier van Nederland? De term groene stroom (bedacht door een stroomleverancier) staat voor de stroom die opgewekt wordt uit duurzame energiebronnen. In tegenstelling tot de “gewone” grijze stroom is deze manier van opwekken minder belastend voor het milieu omdat er geen gebruik word gemaakt van grondstoffen die uitgeput kunnen geraken. Groene stroom leveranciers leveren meestal groene en grijze stroom. Voorbeelden van groene stroom opwekking zijn: Aardwarmte (geothermische energie), Biomassa (verbranden van afval, snoeiafval en afvalhout, en vergisten van mest), Waterkrachtenergie (waterturbines, golfslagenergie en getijdenenergie), Windenergie (windmolens) en Zonne-energie (zonnepanelen). In Nederland wordt de groene stroom van de leveranciers voornamelijk opgewekt uit biomassa, windkracht en waterkracht. De beste groene stroom leveranciers in Nederland kunt u vinden door het formulier hierboven in te vullen en bij stap 2 te kiezen bij de optie groene energie (uit Nederland of Europa) te kiezen voor groene stroom.
Stroom en Gas uit Duurzame energiebronnen
Groene energie is afkomstig van duurzame energiebronnen. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen is de voorraad van duurzame, hernieuwbare, groene energie onuitputtelijk. Zonne-energie, biomassa, water- en windkracht zijn de voornaamste bronnen die wij bij ons kennen. De grote voordelen van groene energie bevinden zich uiteraard op milieuvlak. Geen CO² of andere schadelijke uitstoot zorgt ervoor dat het broeikaseffect vertraagt. Willen we de toekomst voor de volgende generaties vrijwaren, zijn acties op milieugebied noodzakelijk. Tegenwoordig zijn zonnepanelen een veel voorkomende produktievorm van groene energie. Deze panelen zetten zonlicht om in elektriciteit via zonnecellen. De opgewekte electriciteit kan op die manier aan het net geleverd worden. Ook het opwekken van groene energie uit water en wind wordt steeds verder ontwikkeld.
De prijzen van groene energie
Op dit moment slaagt de voorraad aan groene energie er nog niet in om aan de totale energievraag te voldoen. Grijze stroom, zoals kernergie, is nog steeds voor een gedeelte noodzakelijk om in piekperiodes niet zonder stroom te vallen. Gezien de evolutie van de vraag en de reserves wordt verwacht dat groene [b]energieprijzen[/b] naar de toekomst toe wel voordeliger zullen worden dan de andere energiebronnen. Je kunt nu ook beter energieprijzen vergelijken met onze 5 handige tips. Het vergelijken is vaak lastig en een hoop werk. De energieprijzen zijn opgebouwd uit veel losse onderdelen en dit maakt het vergelijken niet makkelijker. Om het vergelijken van energieprijzen makkelijker te maken hebben we 5 tips om beter te vergelijken.
1. Gebruik een onafhankelijke vergelijker voor energieprijzen vergelijken
Niet alle energievergelijkers zijn onafhankelijk, en daarom staat ook niet altijd het goedkoopste of meest duurzame aanbod bovenaan. Als je direct voor het eerste aanbod kiest kan je daarom alsnog teveel betalen. Gebruik daarom altijd een onafhankelijke energievergelijker, zo weet je zeker dat het goedkoopste aanbod altijd bovenaan staat. Via onze vergelijker kunt u volledig onafhankelijk vergelijken en snel zien welke duurzame energiecontracten er beschikbaar zijn.
2. Vergelijk altijd met je eigen verbruik
Laat je niet verleiden door een gemiddeld of vooraf ingevuld verbruik. Vul altijd je eigen verbruik in zodat de vergelijking altijd pas bij jouw persoonlijke situatie. In vaktermen heet dat aanbod op maat. Door het invullen van je adres en verbruik krijg je altijd de tarieven zoals deze voor jouw persoonlijke situatie zijn. Zo kom je nooit voor verrassingen achteraf te staan. Let ook goed op je zonnepanelen. Heb je deze en wek je zelf stroom op? Dan moet je deze laten salderen / teruglevering aanvragen. Deze vergoeding betaald je groene energieleverancier terug via de jaarafrekening.
3. Vergelijk de tarieven met je huidige contract
Ben je nog nooit overgestapt en ben je klant van Essent, Eneco of Vattenfall dan is er niet zoveel aan de hand. In de meeste gevallen heb je dan een variabel energiecontract en kan je er alleen op vooruit gaan met een nieuw energiecontract. Ben je al vaker overgestapt naar een andere energieleverancier begin dan met energieprijzen vergelijken met je huidige energiecontract. Een nieuw contract is niet perse goedkoper dan je huidige energiecontract. Let bij het vergelijken van de energieprijzen met je huidige contract vooral op de kale leveringstarieven, en de vaste leveringskosten. De belastingen en netbeheerskosten zijn bij elke energieleverancier gelijk, en kunnen gewijzigd zijn sinds je vorige contract. Daardoor kunnen ze totale tarieven anders uitvallen. De prijzen van groene energie kunnen hoger uitvallen dan vieze stroom en gas. Zonne-energie, windenergie en waterkracht is natuurlijk wel veel beter voor het milieu.
4. Kies een energieleverancier die bij jou past
Tijdens het vergelijken vind kan je kiezen uit een groot aantal energieleveranciers. Er zijn in Nederland veel kleinere en de drie grote energieleveranciers. Het aanbod aan service en extra diensten verschilt sterk tussen de energieleveranciers, bijna alle leveranciers hebben een online omgeving maar de mogelijkheden zijn vaak beperkt bij kleinere leveranciers. Zo kan je bijvoorbeeld bij Essent gebruik maken van de verbruiksmanager terwijl prijsvechter Energiedirect.nl deze mogelijkheid niet biedt. Bekijk daarom bij het kiezen van je nieuwe energiecontract niet alleen de tarieven en de welkomstpremie, maar bekijk ook vooraf of de nieuwe energieleverancier wel alle tools en services biedt die jij wil gebruiken, of waar je aan gewend bent. Niet alle energiemaatschappijen bieden groene stroom uit Nederland of duurzame energie uit europa aan. Dit kun je in onze vergelijker handig bekijken.
5. Let goed op de voorwaarden van het contract
Bij veel energiecontracten krijg je tegenwoordig een cadeau, in geld, een cadeaubon, of een slimme thermostaat. Wat er vaak niet bij verteld wordt is dat de tarieven, of vaste kosten van deze contracten hoger kunnen liggen dan bij contracten zonder cadeau. Zo is bijvoorbeeld gebleken dat bij de Essent MediaMarkt contracten de tarieven niet zo gunstig waren en je in de 3 jaar van het contract zelfs een groot deel van de cadeaubon zelf moest betalen. Let bij het energieprijzen vergelijken daarom vooral op wat het uiteindelijk op de jaarafrekening kost in plaats van de cadeaus die je bij het contract krijgt. Helaas is niets echt gratis bij een energiecontract.