De hoogte van het energieverbruik is afhankelijk van veel factoren. De grootte en ligging van het huis spelen een grote rol. Woont u in een rijwoning dan heeft het huis minder oppervlakte aan de buitenzijde, en dus minder invloeden van buitenaf. Maar woont u in een vrijstaand huis dan heeft de temperatuur buiten meer invloed op het energieverbruik. Daarnaast zijn het aantal bewoners, wijze van verwarming en isolatie een belangrijke factor. Dat de verwarming van de woning is voor de grootste cijfers op de energierekening zorgt is voor de meeste mensen geen verrassing. Het is dan ook niet gek dat een strenge of juist zachte winter een aanzienlijk verschil kan maken op het energieverbruik. De meeste voorkomende apparaten die op gas werken zijn de centrale verwarming, de gaskachel, de geiser, de boiler en het gasfornuis.
Jaarlijks verbruikt een gemiddeld huishouden in Nederland 3.500 kWh elektriciteit. Ook dit is voornamelijk afhankelijk van de grootte van het gezin. Heeft u veel of weinig elektrische apparaten en hoe vaak gebruikt u deze? Al deze factoren spelen mee in het energieverbruik, heb jij onze tips over energie besparen al gelezen?
Er zijn enorm veel manieren voor een gemiddeld gezin om energie te besparen. Uw telefoon is opgeladen dus u haalt het kabeltje uit uw telefoon. Maar de stekker blijft in het stopcontact zitten. Dat maakt toch niet uit? Er zit geen apparaat aangekoppeld dus dan doet het toch niks? Jawel! Als u opladers in het stopcontact laat zitten terwijl ze niet gebruikt worden blijven deze stroom verbruiken. En denk dan niet alleen aan uw telefoon maar ook aan de foto / videocamera, elektrische tandenborstel en laptop. Hetzelfde geldt voor electrische apparaten die u automatisch op stand-by zet. Deze verbruiken veel meer stroom dan wanneer ze uit staan.
Energie besparen kan op veel manieren. Denk aan simpele dingen zoals de wasmachine pas aanzetten als deze vol is of de koelkast niet te lang onnodig open laten staan. Deze ogenschijnlijke onbenullige dingen kunnen allemaal samen heel wat euro`s per jaar besparen. Hieronder vindt u nog meer tips om uw energieverbruik zo laag mogelijk te houden.
7 manieren om te besparen op stroom en gas
- Doe ramen, deuren (en het ventilatierooster?) dicht als u de verwarming aanzet.
- Als u de ruimte heeft hang dan de was op in plaats van deze in de droger te doen.
- Ontdooi regelmatig de diepvries. Als er veel ijsaanslag in zit verbruikt deze al snel 2 keer zoveel stroom.
- Laat geen onnodig licht branden.
- Bij aankoop van een nieuw elektrisch apparaat kunt u tegenwoordig aan de energielabel zien hoe zuinig deze is.
- Gebruik spaarlampen. Deze verbruiken minder stroom en gaan langer mee.
- Kies voor tuinverlichting op zonne-energie. Ze worden opgeladen door het daglicht en daar heeft u `s avonds plezier van.
Deze bovenstaande tips omtrent energie besparen zijn raadzaam om op de volgen, zo kunnen er vele tientallen en misschien wel honderden euro`s per jaar op de energierekening worden bespaard.