Wanneer je besluit over te stappen naar een nieuw energiecontract dan zijn er achter de schermen een paar dingen die de energiemaatschappij voor je moet regelen. Dat geldt overigens ook voor als je gaat verhuizen of een nieuw contract bij dezelfde energiemaatschappij afsluit – zoals een contract voor groene energie. Jij vult de formulieren in en dan regelen wij de rest met de netbeheerder. Want zodra er iets verandert met je energiecontract wordt de netbeheerder op de hoogte gesteld, zodat je de juiste energie ontvangt.
Wie is de netbeheerder?
De netbeheerder is degene die het stroomnetwerk beheert. Er zijn per regio verschillende netbeheerders te vinden. Stedin, Rendo en Enexis zijn enkele netbeheerders die het energienetwerk in de gaten houden. Zij zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van het energienetwerk en houden in de gaten dat de aansluitingen kloppen. Zij zijn ook degene die energie kunnen afsluiten. Na de privatisering van de energiemarkt werden de netbeheerders per regio ingesteld. Zij werken samen met alle energieleveranciers in Nederland zoals Eneco of Essent, maar beheren slechts een deel van het netwerk, zodat ze het overzicht kunnen behouden.
Wat doet de netbeheerder?
De netbeheerder houdt het energienetwerk in conditie en treedt op als er storingen zijn. Daarom wordt er vaak aangegeven door de energieleverancier dat je je netbeheerder moet bellen bij storingen op het netwerk. Natuurlijk kun je via de energieleverancier ook een storing doorgeven, maar de netbeheerder zal deze moeten oplossen. Daarnaast verzorgt de netbeheerder alle aansluitingen.
Overstappen? De netbeheerder regelt het
Zodra je hebt aangegeven dat je gaat verhuizen of gaat overstappen met je energiecontract, dan wordt dit doorgegeven aan de netbeheerder. Iedere woning (of bedrijfspand) staat in het systeem van de netbeheerder opgeslagen met de volgende gegevens:
– adres en huisnummer
– bijbehorende bewoner/klant
– de energieleverancier
– soort energiecontract
Bij een verhuizing worden de gegevens van de klant, de energieleverancier en het energiecontract mee ‘verhuisd’ naar het nieuwe adres en huisnummer. Bij een overstap veranderen alleen de gegevens van de energieleverancier en het soort energiecontract. Zo weet je dat je naadloos over kan gaan van het ene energiecontract op het andere, zonder dat er een monteur bij je langs hoeft te komen. Je kunt hier direct de tarieven vergelijken.
Afgesloten van energie
Misschien komt het pand waar je hebt gewoond een tijdje leeg te staan of wordt er grootschalig verbouwd. Dan kun je ervoor kiezen om gas en licht tijdelijk af te laten sluiten. Dat wordt ook geregeld bij de netbeheerder. Het kan ook soms gebeuren dat een energieleverancier eenzijdig het energiecontract met je opzegt. Dat kan bijvoorbeeld doordat de rekeningen niet zijn betaald. Hierdoor komen de gegevens van de energieleverancier en het contract bij de netbeheerder open te staan. Zodra deze informatie ontbreekt voor een adres, dan wordt de energie afgesloten. Heel zelden komt het voor dat het overstappen naar een andere energiemaatschappij niet goed wordt verwerkt en deze gegevens dus ontbreken voor je adres. Dan kan het zijn dat je tijdelijk wordt afgesloten. Met een telefoontje is dit echter zo verholpen.
Grote rol achter de schermen
Als alles voorspoedig verloopt met het energienetwerk en het overstappen of doorgeven van een verhuizing, dan zal je eigenlijk weinig te maken hebben met de netbeheerder van je regio. Toch vervult dit bedrijf een grote rol als het gaat om de energielevering in Nederland, hetzij achter de schermen.